Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

ΤΑ…ΚΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΒΥΘΙΑ ΣΤΟ 7ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΕΣΥ



(Από την Άννα Ομηρίδου, εκλεγμένη σύνεδρο με την παράταξη: ΄΄ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ΄΄ της ΕΣΗΕΜΘ)

Το 7ο Πανελληνιο Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ, ολοκληρώθηκε την Κυριακή 5.10.2014 με τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου ΔΣ.

 Ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ- όσα και αν είχα ακούσει από συναδέλφους στο παρελθόν- ότι τη μεγαλύτερη σημασία σε ένα συνέδριο θα είχαν…τα κουκιά.
Ναι, ναι, τα κουκιά.
 Γιατί από τη στιγμή που περνάς το κατώφλι και διαπιστεύεσαι ως σύνεδρος, μικρότερη σημασία έχουν οι θέσεις, οι συνδικαλιστικές γνώσεις και προτάσεις σου και μεγαλύτερη το τι ψηφίζεις και πόσους έχει εκλέξει η παράταξη σου, ειδικά εάν προέρχεσαι από την περιφέρεια.

 Σε καμία περίπτωση δεν υποτιμώ τις εργασίες του συνεδρίου, αλλά με το ισχύον εκλογικό σύστημα, αναπόφευκτα, αφιερώνεται πολύς χρόνος και κουβέντα στις συμμαχίες, τις καραμπόλες, τα…κουκιά και τα ρεβύθια του καθενός.
Έτσι οι εργασίες είναι χαμηλότερες των προσδοκιών.

Σεβαστό, όμως υπήρξαν μέρες και ώρες που οι σύνεδροι εντός της αίθουσας δεν ξεπερνούσαν τους 40-50 έναντι 140, και η πρόεδρος του συνεδριου κ.Νταουντάκη τους «μάζευε» σχεδόν προκειμένου να αρχίσει ή να συνεχιστεί η διαδικασία.

Να σημειώσω βέβαια πως την ίδια ώρα στους πάνω ορόφους υπήρχε «συνωστισμός»!
Το ΄΄κυνήγι΄΄ συνέδρων, για να συμπληρωθεί το εκλογικό μέτρο, που θα ΄΄δώσει΄΄ έδρα και στη συνέχεια υποστήριξη στους υποψήφιους προέδρους, 

Θα επιχειρήσω μια επιγραμματική παρουσίαση των εργασιών που παρακολούθησα και το θέσεων και προτάσεων που εκφράσαμε και καταθέσαμε ως ΄΄ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ΄΄ 


Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Την έναρξη του συνεδρίου χαιρέτησε ο παλαίμαχος δημοσιογράφος κ. Κώστας Νίτσος. Πρόεδρος της Ένωσης Αντιστασιακών από τον θάνατο του Νίκου Καραντινού ως σήμερα.
 Ο λόγος του λιτός εύστοχος.

΄΄Ένα πράγμα θέλω να σας πω:
 Το συνδικαλισμό που ξέρατε ως τώρα να τον ξεχάσετε. Σας το αφήνω σαν ευχή και σαν κατάρα. Τα Σωματεία πρέπει να γίνουν πιο αγωνιστικά. Η επίθεση του κεφάλαιου θα είναι πιο σφοδρή από ποτέ. Θέλουν να μας τελειώσουν. Χρειάζεται αγώνας».

Ας είναι η τελευταία φορά με παραταξιακά ψηφοδέλτια. Ποτέ πια παραταξιακά ψηφοδέλτια»…


Ο Κώστας Νίτσος είναι μάχιμος δημοσιογράφος. Περισσότερο από μισόν αιώνα δίδαξε και άσκησε δημοσιογραφία υψηλού φρονήματος, ευθύνης και ήθους -είδος που σήμερα εκλείπει.
Για πάρα πολλά χρόνια, ως αρχισυντάκτης και διευθυντής, δημιούργησε τη χρυσή εποχή των Νέων.
Παράλληλα, δημιούργησε το "Θέατρο", ένα από τα πιο προοδευτικά και έγκυρα πολιτιστικά περιοδικά ΄σ' όλο τον κόσμο. Έχει δημοσιεύσει αναρίθμητες μελέτες και άρθρα για κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και κυρίως για πολιτιστικά θέματα.
Έχει εκδώσει, με δικό του σχολιασμό, τα "Θεατρικά Άπαντα" του Γιάννη Ρίτσου, έχει έτοιμα για έκδοση τα "Απαντα" του Αιμίλιου Βεάκη και σειρά δικών του βιβλίων.
Δωριέας από καταγωγή, σπούδασε Νομικά και πήρε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση.

Την πρώτη μέρα, παραβρέθηκε η πρόεδρος  του ΕΤΑΠ ΜΜΕ Γιώτα Αντωνοπούλου η οποία αναφέρθηκε στην περίοδο κρίσης του ταμείου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το ΕΤΑΠ ΜΜΕ «βρέθηκε σε συμπληγάδες και κατάφερε να βγει από αυτές».
 Διαβεβαίωσε ότι το ΕΤΑΠ ΜΜΕ θα βγει πλεονασματικό και αυτή τη χρονιά, ενώ κάλεσε σε γόνιμο διάλογο για τη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης.

 Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, Πάνος Σόμπολος, είπε ότι για τον ΕΔΟΕΑΠ τα πράγματα δυστυχώς δεν είναι τόσο ευχάριστα, ωστόσο παραμένει ζωντανός.

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τα κυρίαρχα ζητήματα σε αυτό το συνέδριο ήταν το αγγελιόσημο, το ασφαλιστικό,οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι στο ίντερνετ ο τρόπος ένταξης των εργαζομένων με ΔΠΥ στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ και η ΕΡΤ.

Αν και δεν ελήφθη κάποια συγκεκριμένη απόφαση, η πλειοψηφία επανέλαβε και σε αυτό το συνέδριο την ισότιμη ασφάλιση όσων εργάζονται στο internet ή με δελτία παροχής υπηρεσιών.

Η ανασφάλιστη εργασία, η καθυστέρηση πληρωμών των εφημερίδων, η κατάρρευση της ποιότητας της ενημέρωσης από ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας και κυκλοφορίας, η  άγνοια η σύγχυση και η ανησυχία πολλών συναδέλφων για όλα όσα συμβαίνουν στα ασφαλιστικά ταμεία, τις εργασιακές σχέσεις, τις νομοθετικές ρυθμίσεις , που ΄΄τρυπώνουν΄΄ σε διάφορα νομοσχέδια και μετά εμείς, ο καθένας ξεχωριστά, να ψάχνει για να ανακαλύψει τις αλλαγές, που αυτές οι ρυθμίσεις, θα επιφέρουν στην καθημερινότητά μας, ήταν η αφετηρία για τις τοποθετήσεις  μας ως ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ. 

Ο συνάδελφος Γιώργος Γρηγοριάδης με μεστό και ειλικρινή λόγο περιέγραψε τις συνθήκες εργασίας των δημοσιογράφων των ραδιοτηλεοπτικών μέσων σε Μακεδονία και Θράκη τονίζοντας το έλλειμμα στην ενημέρωση του πολίτη και τα ΄΄κλειστά μάτια΄΄της Ομοσπονδίας απέναντι στις συρρικνώσεις που έχουν πετύχει οι εργοδότες και ζήτησε να παρέμβουν με κάθε τρόπο για να σταματήσουν οι συνάδελφοι να μετατρέπουν ακόμη και τα σπίτια τους σε...ανταποκριτικά γραφεία.


Η Νατάσα Μποζίνη με πολλές και διαφορετικές τοποθετήσεις και παρεμβάσεις υποστήριξε:
 την ανάγκη να καταρτιστούν  από την Ομοσπονδία νομικοτεχνικές μελέτες για το ασφαλιστικό ώστε να ζητηθούν και να νομοθετηθούν οι αντίστοιχες τροποποιητικές ρυθμίσεις στο καταστατικό του ΕΤΑΠ ΜΜΕ  που θα λύσουν προβλήματα όπως;

 Οι απώλειες από τη διαδοχική σύνταξη ακόμη και ανάμεσα... στις διαφορετικές διευθύνσεις του ίδιου του ταμείου μας.

Την άμεση ασφάλιση στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ των συναδέλφων που έχουν κλείσει 20 και πλέον χρόνια και λόγω απώλειας της έμμισθης εργασίας τους, αναγκάζονται για πρώτη φορά, να οδηγηθούν στον ΟΑΕΕ
Τη δημιουργία κλίμακας και τον σχεδιασμό της μεθοδολογίας ώστε και συνάδελφοι με λιγότερα χρόνια και με ΔΠΥ να  αυτασφαλίζονται χωρίς να αλλάξουν ταμείο εάν η εργασία τους δεν έχει χαρακτηριστικά έμμισθης, που αμείβεται όμως με ΔΠΥ ενώ θα έπρεπε να έχουν ΣΣΕ με πίεση των Σωματείων προς τον εργοδότη

Την επιβολή μιας μορφής ΄΄εργόσημου΄΄ που θα καταβάλλει ο εργοδότης υπερ του ταμείου για τις κατ αποκοπήν συνεργασίες σε site και εταιρείες παραγωγής μέχρι να τους επιβληθεί το αγγελιόσημο.

Έθεσε επίσης ένα σοβαρό ερώτημα για το τι έκαναν μέχρι τώρα αλλά και τι πρόβλεψη υπάρχει από τα Σωματεία και την Ομοσπονδία για τα ΔΠΥ που διατηρούν ακόμη οι συνάδελφοι της ΕΡΤ και τους κάνει υπόχρεους στον ΟΑΕΕ από την ημέρα του ΄΄μαύρου΄΄ μέχρι σήμερα.

Πρότεινε να γίνει μια πανελλάδική καταγραφή και στη συνέχεια να ζητηθεί μια νομοθετική ρύθμιση ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα έστω με αναδρομική ισχύ να τα κλείσουν χωρίς επιπτώσεις ή να τα ρυθμίσουν στα οικεία ταμεία των δημοσιογράφων για να μη χάσουν το χρόνο ασφάλισης και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, εάν το επιθυμούν 

Κατέληξε ότι η εφαρμογή όλων των προηγούμενων αλλά και άλλων που προκύπτουν από διάφορες νέες διατάξεις πρέπει να αποτελέσουν σοβαρό αντικείμενο μελέτης από τα νέα όργανα της Ομοσπονδίας και να επικαιροποιηθούν και οι μελέτες των επιτροπών, μέλος των οποίων ήταν και η ίδια από το 2004 εως το 2011, που αφορούν στα ΔΠΥ και το Αγγελιόσημο στο ιντερνέτ
Για την τροποποίηση του καταστατικού είχε επιβεβαιώσει εμπρόθεσμα στην ΠΟΕΣΥ την ισχύ των προτάσεων της που είχε καταθέσει από το 2009 και περιλήφθηκαν στο φάκελο για το Καταστατικό συνέδριο το οποίο όμως αναβλήθηκε έλλειψη απαρτίας, στην αίθουσα

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ-ΜΠΟΖΙΝΗ ΕΔΩ

Η γράφουσα Άννα Ομηρίδου, παρέθεσε στους συνέδρους, μερικές από τις ανησυχίες και τις απορίες που συγκέντρωσε μιλώντας με πολλούς συναδέλφους ενόψει του συνεδρίου και την πρόταση, για τη δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου για ασφαλιστικά και εργασιακά θέματα που κατατέθηκε γραπτά.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΕΔΩ

Τέλος, όσον αφορά στο μείζον θέμα της ΕΡΤ. Όχι γιατί οι απολυμένοι της ΕΡΤ είμαστε περισσότερο απολυμένοι από τους συναδέλφους του ALTER, STAR, ΔΟΛ κλπ, αλλά γιατί τίθεται καταρχήν θέμα δημοκρατίας αλλά και εξαιτίας της πολυπλοκότητας του ζητήματος.

 Καταθέσαμε ως΄΄ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ΄΄ ψήφισμα, το οποίο ψηφίστηκε και εγκρίθηκε ομόφωνα:

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου