Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Εκλογική Διακήρυξη της “ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ




ΕΝΟΤΗΤΑ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

- Αξιοπρέπεια στους δημοσιογράφους, αλήθεια στην κοινωνία
- Να απελευθερώσουμε την Ενημέρωση από το τρίγωνο χρεοκοπημένων ΜΜΕ- τραπεζών- κυβέρνησης
- Κάτω τα χέρια από τα Ταμεία μας και το αγγελιόσημο
- Όχι στην κατάλυση του δικαιώματος στην απεργία και στη νεκρανάσταση του λοκ άουτ
- Για μια ΠΟΕΣΥ πιο μαχητική, πυρήνα ενότητας όλου του κλάδου
- Αλληλεγγύη και στήριξη των ανέργων
- Μακροχρόνιος αγώνας για την ΕΡΤ



Συνάδελφοι,
Καθώς συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια μνημονίου, αποκαλύπτεται ότι το σχέδιο κοινωνικής και οικονομικής καταστροφής της χώρας δεν έχει τελειωμό. Η κυβέρνηση, με τις ευλογίες της τρόικας και των δανειστών, επιχειρεί να εξωραΐσει τη ζοφερή πραγματικότητα κηρύσσοντας το «τέλος των μνημονίων». Οι μιντιάρχες στηρίζουν ολόθερμα την προπαγάνδα της. Ποτέ άλλοτε στα χρονικά του Τύπου δεν καταγράφηκε τόσο εξόφθαλμη, τόσο χοντροκομένη και απροσχημάτιστη συσπείρωση του ενημερωτικού καρτέλ γύρω από την κυβερνητική επιχείρηση εξαπάτησης της κοινωνίας. Δυστυχώς, και με τον υπερβάλλοντα ζήλο μερικών «συναδέλφων» μας.

Κυβέρνηση, επιχειρηματική ελίτ, ξένοι και εγχώριοι «επενδυτές», μαζί και οι μιντιάρχες, αφηγούνται τώρα το παραμύθι της «αλλαγής σελίδας». Η αλήθεια είναι ότι κανένα «τέλος του μνημονίου» δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Ο διπλωματικός «τουρισμός» κυβέρνησης και τρόικας μεταξύ Παρισίων και Αθηνών αποκαλύπτει ότι επίκεινται νέες, θηριώδεις ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα. Οι κυριότερες είναι η επιχείρηση ενταφιασμού του δικαιώματος στην απεργία, η νομιμοποίηση του λοκ άουτ και η νέα επίθεση στο λεηλατημένο ασφαλιστικό σύστημα, που αφορά πλέον άμεσα και τα ταμεία των ΜΜΕ.

Συνάδελφοι,
Οι τελευταίες αυταπάτες ότι ο «περιούσιος λαός» της ενημέρωσης θα ήταν η ευτυχής εξαίρεση του κανόνα της καταστροφής έχουν διαλυθεί. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο είναι πέρα από κάθε πρόβλεψη και πέρα από κάθε φαντασία.
– Οι μνημονιακές κυβερνήσεις δημιούργησαν το τέλειο περιβάλλον για να επικρατήσει πλήρης ασυδοσία από τους εργοδότες του κλάδου μας. Χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς κατώτατο μισθό, με μαζικές απολύσεις, αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών, με μαζική υποκατάσταση ακόμη και των ατομικών συμβάσεων από επισφαλείς σχέσεις εργασίας (μπλοκάκια, αποδείξεις επιχειρηματικής δαπάνης, μαύρη, απλήρωτη, ανασφάλιστη εργασία).
– Η ανεργία στον κλάδο αγγίζει το 40%. Πλησιάζουν τους 1000 οι συνάδελφοι μέλη της ΕΣΗΕΑ που είναι άνεργοι, ενώ εκατοντάδες άλλοι έχουν μετατραπεί σε εργαζόμενους-ζόμπι, τυπικά απασχολούμενοι, πραγματικά απλήρωτοι, ουσιαστικά άνεργοι (επίσχεση εργασίας).
– Επιχειρηματίες- πειρατές του κλάδου απολαμβάνουν ένα προκλητικό καθεστώς ασυλίας, αν και καθόλα παράνομοι, αφήνοντας για μήνες έως και χρόνο απλήρωτους εργαζόμενους, ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο (Ελευθεροτυπία, Κέρδος, Εξπρές, Επενδυτής, Ελλάδα Αύριο, Πρωταθλητής, Ξένιος, 941 μερικά από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα), ακόμη και με ποινικά κολάσιμες ψευδείς δηλώσεις στις κρατικές αρχές περί «οικειοθελούς αποχώρησης» απολυμένων ή απλήρωτων συναδέλφων.
– H διαπλοκή στα ΜΜΕ βρίσκεται σε πλήρη ανασύνταξη, επιδιώκοντας να ανταλλάξει τη φανατική προβολή της κυβερνητικής προπαγάνδας με νέα δάνεια για τα χρεοκοπημένα ΜΜΕ. Η ενημέρωση χάνεται στο «τρίγωνο των Βερμούδων» που αποτελεί η ολέθρια σχέση χρεοκοπημένων ΜΜΕ, τραπεζών και κυβέρνησης.
– Το τελευταίο, προκλητικό δώρο της κυβέρνησης προς τη διαπλοκή ήταν το νομοθέτημα που νομιμοποιεί τα καρτέλ, μέσω της θεσμοθέτησης των συμπράξεων ανάμεσα σε διαφορετικά Μέσα και των Ομίλων, που λύνουν τα χέρια στους εργοδότες να μετατρέψουν σε εργασιακή γαλέρα τον κλάδο, αλλά και της αλλαγής στον τρόπο τιμολόγησης των διαφημίσεων. Οι επιπτώσεις αυτού του – κατά παραγγελία της διαπλοκής- νομοθετήματος στην απασχόληση, τις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά έσοδα των Ταμείων μας θα είναι καταστροφικές και μη αναστρέψιμες.
– Συν τοις άλλοις, η κυβέρνηση και η τρόικα ετοιμάζουν ένα ακόμη μεγαλύτερο δώρο στα χρεοκοπημένα ΜΜΕ. Την κραυγαλέα «σεισάχθεια» υπέρ της διαπλοκής, με το σχέδιο για την ενιαία ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο, τα Ταμεία, τις τράπεζες, τους ιδιώτες ΚΑΙ τους εργαζόμενους. Οι τράπεζες, ως προνομιούχος δανειστής των ΜΜΕ και άλλων επιχειρήσεων, θα αποφασίζουν ουσιαστικά ποιες θα ζήσουν, ποιες θα πεθάνουν, ποιες θα υποχρεωθούν σε συγχωνεύσεις ή εκκαθάριση. Θα οδηγούν σε αναγκαστική ρύθμιση ή κούρεμα όχι μόνο οφειλές προς το κράτος και τα Ταμεία, αλλά και τα δεδουλευμένα εκατοντάδων συναδέλφων, ακόμη κι αν έχουν στα χέρια τους δικαστικές αποφάσεις ή βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.
– Κορυφαία πράξη αυταρχισμού της κυβέρνησης, με τις ευλογίες της τρόικας και την κρυφή ή ολοφάνερη χαρά των μιντιαρχών, ήταν η μαζική ανθρωποθυσία της ΕΡΤ. Το πρωτοφανές λουκέτο, που διέσυρε τη χώρα σε όλο τον κόσμο, είναι η πιο άθλια προσπάθεια υποκατάστασης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με τις όποιες αναπηρίες της, από ένα άμεσα ελεγχόμενο κακέκτυπο κρατικής προπαγανδιστικής μηχανής που θυμίζει χούντα.

Συνάδελφοι,
Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου, του οποίου οι χρόνιες αναπηρίες τώρα εμφανίστηκαν μεγεθυμένες, δεν κατάφερε να παίξει αποφασιστικό αποτρεπτικό ρόλο. Παρά το γεγονός ότι με επίκεντρο την ΕΡΤ, και με τον καταλυτικό ρόλο της ΠΟΕΣΥ υπό την προεδρία του Γιώργου Σαββίδη, οργανώθηκε τον Ιούνιο του 2013 η σημαντικότερη κλαδική απεργία των τελευταίων χρόνων, την κρίσιμη στιγμή δεν έγινε κατορθωτό να μετατραπεί σε πανεργατική, αντικυβερνητική κινητοποίηση. Έγινε περισσότερο από ποτέ φανερή η έλλειψη και η ανάγκη ενός συγκροτημένου συνδικάτου Τύπου.

Οφείλουμε να ανακτήσουμε την χαμένη αξιοπιστία μας. Οφείλουμε να οικοδομήσουμε μια συνδικαλιστική αντίληψη αντάξια της βίαιης επίθεσης που δεχόμαστε. Η ΠΟΕΣΥ, η ομοσπονδία των δημοσιογράφων, είναι ό,τι εγγύτερο στο πολυπόθητο συνδικάτο Τύπου διαθέτουμε, και το απέδειξε πολλές φορές κατά την τριετία που πέρασε. Τη θέλουμε ακόμα πιο μαχητική, πιο τολμηρή, πυρήνα ανασυγκρότησης όλου του κλάδου, για την αποτροπή των νέων μνημονιακών και εργοδοτικών επιθέσεων που ετοιμάζονται.

- Πρώτη προτεραιότητά μας είναι η αλληλεγγύη. Όλες μας οι δυνάμεις πρέπει να στραφούν στους χειμαζόμενους συναδέλφους, στους ανέργους και στους οιονεί ανέργους που έχουν ανάγκη την έμπρακτη συμπαράσταση των συνδικάτων. Να δημιουργηθούν σταθερές δομές αλληλεγγύης στις συνδικαλιστικές ενώσεις.

Ειδικότερα για τους ανέργους διεκδικούμε:

* Κίνητρα για την ίδρυση συνεταιριστικών επιχειρήσεων ΜΜΕ.
* Αξιοπρεπή επανεκπαίδευση, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες.
* Επαναλειτουργία της ΕΡΤ.
* Ρήτρα απασχόλησης για κάθε νέο δάνειο ή αναχρηματοδότηση δανείου που παίρνουν οι επιχειρήσεις του Τύπου.
* Καταπολέμηση της πολυθεσίας, πρώτα πρώτα στον δημόσιο τομέα, ώστε να εξοικονομηθούν θέσεις εργασίας.
* Διεκδίκηση ευνοϊκών ρυθμίσεων και απαλλαγών για τους άνεργους (επισχεσίες κ.λπ.) δημοσιογράφους σχετικά με χαράτσια, έκτακτες εισφορές, φόρους λόγω τεκμηρίων διαβίωσης, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, αποπληρωμή δανείων κ.λπ.
* Ελαχιστοποίηση των εισφορών στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για την αυτασφάλιση των μακροχρόνια άνεργων.
* Αλλαγές στα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα αγκαλιάζοντας όλες τις μορφές εργασίας των δημοσιογράφων, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα. Οι ασφαλιστικές κρατήσεις να γίνονται από την έναρξη της απασχόλησης προς το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και όχι το ΟΑΕΕ ή το ΙΚΑ, να είναι δε αντίστοιχες του πραγματικού εισοδήματος.
* Πίεση στην Επιθεώρηση Εργασίας ώστε να τηρείται ότι έχει απομείνει από την εργατική νομοθεσία ως προς τις εργασιακές σχέσεις, τις απολύσεις, την τήρηση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων.

- Δεύτερη προτεραιότητα είναι η αποτροπή της νέας, επικείμενης επίθεσης στα συνδικαλιστικά, εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Μετά τη ληστεία του PSI, κι ενώ τα Ταμεία μας πλήττονται θανάσιμα από την ανεργία, το κλείσιμο της ΕΡΤ και την εργοδοτική ασυδοσία ετοιμάζεται η χαριστική βολή. Ιδιαίτερα αν υλοποιηθεί η απειλούμενη ενοποίηση των επικουρικών ταμείων και η κατάργηση του αγγελιοσήμου, που περιφέρεται από την κυβερνητική προπαγάνδα, την τρόικα και τους μιντιάρχες ως η πεμπτουσία «άδικου» κοινωνικού πόρου, θα πρέπει να ξεχάσουμε και κύριες και επικουρικές συντάξεις. Ο κλάδος πρέπει να γίνει «Κούγκι» για να το αποτρέψει, να είναι έτοιμος για αγώνα διαρκείας.

– Τρίτη προτεραιότητα είναι η υπεράσπιση της ελευθερίας του τύπου και του κοινωνικού αγαθού της ενημέρωσης. Η επιτήρηση της χώρας από τους δανειστές θέτει τη δημοκρατία σε αναστολή και την ενημέρωση στον γύψο. Στιγματίζουμε, αποκαλύπτουμε και καταγγέλλουμε τις συστηματικές προσπάθειες χειραγώγησης, λογοκρισίας και αυτολογοκρισίας των δημοσιογράφων, που οδηγούν σε ένα καταθλιπτικό, μνημονιακό ολιγοπώλιο ενημέρωσης. Στηρίζουμε σταθερά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, την αποκατάσταση των απολυμένων συναδέλφων, και τη λειτουργία της ως μιας πραγματικά δημόσιας, ελεύθερης, κοινωνικά ελεγχόμενης ραδιοτηλεόρασης, χωρίς την εποπτεία των σύγχρονων Ζουρνατζήδων. Ζητάμε οριστική και όχι χαριστική ρύθμιση του καθεστώτος των αδειών λειτουργίας ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Να τεθεί υπό δημόσιο έλεγχο το σήμα της DIGΕA, να στηριχθούν τα δημοτικά ραδιόφωνα.

– Τέταρτη προτεραιότητα είναι να στηρίξουμε ηθικά και υλικά συνεταιριστικά εγχειρήματα που αναπτύσσουν άνεργοι συνάδελφοί μας, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η χρεοκοπία των μιντιαρχών δεν σημαίνει και χρεοκοπία της αληθινής ενημέρωσης. Η ΠΟΕΣΥ, σε συνεργασία με τις ενώσεις, να παρέχει νομική, ενημερωτική και, σε όποιο βαθμό μπορεί, χρηματοδοτική στήριξη στα εγχειρήματα αυτά.
– Πέμπτη προτεραιότητά μας είναι ο συντονισμός με όλα τα εργατικά συνδικάτα, τους εργαζόμενους και τους συλλογικούς φορείς της κοινωνίας, ιδιαίτερα για την υπεράσπιση των συνδικαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων που θα δεχθούν νέα επίθεση από τον «μεταρρυθμιστικό» ολετήρα. Θέλουμε μια ΠΟΕΣΥ πρωτοπόρα στις πρωτοβουλίες συντονισμού με όλες τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, αδιάλλακτη στην αποτροπή κάθε νέας «αντι-μεταρρύθμισης», τολμηρή στην αποκάλυψη κάθε πολιτικής απάτης κυβέρνησης και τρόικας σε βάρος του λαού.

Συνάδελφοι
Δεν θα γίνουμε άμισθοι και ανασφάλιστοι σκλάβοι των χρεοκοπημένων ΜΜΕ.

Δεν θα γίνουμε παπαγαλάκια του «success story» κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Στις εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων στο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ συμμετέχουμε μαζικά.

Αναδεικνύουμε τους μαχητικότερους συναδέλφους, με εντολή για αγώνα διαρκείας.

Αποδοκιμάζουμε τους εκπροσώπους εργοδοσίας και κυβέρνησης, τους τεχνοκράτες των συντεχνιακών παζαριών.

Ψηφίζουμε “ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ” για να παραμείνει η ΠΟΕΣΥ δίπλα σε όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους του Τύπου και των ΜΜΕ, για την Ανατροπή των Μνημονίων και, κόντρα στη Διαπλοκή, για την Εντιμη Ενημέρωση των πολιτών, μαζί με τον εργαζόμενο λαό και όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας

* για το ΨΩΜΙ και την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ των ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

* για την ΑΛΗΘΕΙΑ στους πολίτες

* Μαζί ενάντια στο φόβο

* Δυναμώνουμε τον αγώνα για την ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου