Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

΄΄ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ΄΄ -ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΕΣΥ

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Η ΠΟΕΣΥ βαδίζει προς το τακτικό συνέδριό της και η ΕΣΗΕΑ ετοιμάζεται να αναδείξει με εκλογές τους συνέδρους της. Σε μια συγκυρία όπου ο κλάδος χειμάζεται, η ανεργία καλπάζει και το τοπίο αλλάζει δραματικά, οι «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι», η υπεύθυνη και συνεπής παράταξη της ΕΣΗΕΑ, δηλώνει παρούσα και σε αυτήν τη μάχη.

Μακριά από κομματικές δεσμεύσεις και μικροπολιτικές τακτικές, είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε την ευκαιρία σε όλους τους εργαζόμενους στην Ενημέρωση να ακουστούν, είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε προσπάθειες που ενώνουν, χωρίς αποκλεισμούς και κομματικούς διαχωρισμούς.

Η ΠΟΕΣΥ, το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο του κλάδου μας, οφείλει να λειτουργεί ως σύγχρονη, μαχητική, διεκδικητική οργάνωση και να προστατεύει τους δημοσιογράφους χωρίς εκπτώσεις σε απαράγραπτα δικαιώματα.



Οι «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι», έχουμε αποδείξει πως μπορούμε να προτείνουμε λύσεις για:
την ενότητα του κλάδου
την απασχόληση με «μπλοκάκι»
τα διαδικτυακά ΜΜΕ
την προστασία των Ταμείων και των πόρων τους

Το 7ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας, σε συνδυασμό με το Καταστατικό Συνέδριο, που διεξάγεται ταυτόχρονα, είναι καθοριστικό.

Τα ανοικτά ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα, η ανεργία, οι απολύσεις, η μαύρη εργασία, τα Δ.Π.Υ., οι συλλογικές συμβάσεις, απαιτούν την ουσιαστική ενότητα και την καλύτερη οργάνωση του κλάδου.
Προτάσεις και θέσεις

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα για αξιοπρεπή διαβίωση των παλαιών και νέων συναδέλφων, των ανέργων και των συνταξιούχων του κλάδου. Αποτινάσσοντας ιδεοληψίες, εμμονές και «κομματικές γραμμές», προτείνουμε:

Ανεργία: Οφείλουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στην αύξηση της απασχόλησης και την επανεκπαίδευση, με άμεση προτεραιότητα τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Εργασίας στα ΜΜΕ, κατά τα πρότυπα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών δημοσιογραφικών Ενώσεων. Στόχος του θα είναι να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας των ΜΜΕ και να προτείνει πολιτικές για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και της προοπτικής μας.

Συλλογική σύμβαση: Ο αγώνας για μια νέα συλλογική σύμβαση, με εγγύηση κατώτατου μισθού, παραμένει βασική επιδίωξή μας.

Αμοιβές με «μπλοκάκια»: Υπαγωγή των αμειβομένων με Δ.Π.Υ. στην ασφάλιση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Η υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων είναι αυτονόητη και αποτελεί μόνιμο και διαρκή σκοπό όλων των Ενώσεων Συντακτών και της ΠΟΕΣΥ. Η πρότασή μας δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση εγκατάλειψη της προάσπισης της συλλογικής αυτονομίας.

Αντιθέτως προσπαθεί να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα, το οποίο κανείς δεν μπορεί να αγνοεί. Αποτελεί μια μορφή αναγνώρισης της πραγματικής φύσης της εργασίας, που παρέχουν οι συνάδελφοί μας που αμείβονται με αυτόν τον τρόπο. Το μπλοκάκι αποτελεί εργαλείο των εργοδοτών για την απόκρυψη της εξαρτημένης εργασίας και την αποφυγή των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτήν.

Απασχόληση στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ: Η ταχύτατη διάδοση των επιτευγμάτων της τεχνολογίας και η σύγκλιση των τεχνολογιών των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, δημιούργησαν πληθώρα ειδησεογραφικών ιστοσελίδων. Σ’ αυτές εργάζονται πολλοί συνάδελφοι, οι οποίοι – όταν και αν – ασφαλίζονται από τους εργοδότες τους στο ΙΚΑ, δηλώνονται ως «υπάλληλοι γραφείου» και όχι ως δημοσιογράφοι, με συνέπεια να μην μπορούν να γίνουν μέλη στις Ενώσεις μας,.Όσοι, δε, είναι ήδη μέλη να μην μπορούν να ασφαλιστούν στο ΕΤΑΜ-ΜΜΕ και το Ταμείο μας να έχει σοβαρές απώλειες εσόδων.

Δημόσια ραδιοτηλεόραση: Μετά το «μαύρο» τον Ιούνιο του 2013 στη δημόσια ραδιοτηλεοπτική ενημέρωση, με τον αιφνίδιο «θάνατο» της ΕΡΤ που προκάλεσε διεθνή διασυρμό, το υποκατάστατο του καταργημένου φορέα -παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για «ελληνικό BBC» – έχει σχεδιαστεί με προδιαγραφές περασμένων δεκαετιών αντί διεθνών προτύπων που ορίζουν ξεκάθαρα την αποστολή ενός δημόσιου Μέσου. 

Με αυτόν τον τρόπο ακυρώνονται οι διακηρύξεις κυβερνητικών στελεχών περί δημιουργίας ενός νέου, ανεξάρτητου, πολυφωνικού και ποιοτικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Αντιθέτως, εκκολάπτεται ένας συρρικνωμένος αθηνοκεντρικός οργανισμός, που αφανίζει την Περιφέρεια. Εξάλλου, με την κατάργηση περιφερειακών σταθμών, αγνοείται η υποχρέωση που επιβάλλει το Σύνταγμα για την πλήρη ανταπόκριση της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στον ενημερωτικό και πολιτιστικό ρόλο της, στις κοινωνικές ανάγκες και την ανάπτυξη της χώρας.

Ο νέος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, όπως τελικά διαμορφώνεται και στελεχώνεται, αδυνατεί να διεκδικήσει κυρίαρχη θέση, υποκύπτει στις επιδιώξεις του φορέα της ψηφιακής διανομής DIGEA και δεν του επιτρέπεται να είναι ανταγωνιστικός με τα ιδιωτικά κανάλια. Την ίδια ώρα που η παραγωγή μεγάλου μέρους των προγραμμάτων του παραδίδεται σε ιδιώτες, μένουν αναξιοποίητες οι τεχνικές δυνατότητες που δίνουν τα υπερσύγχρονα μηχανήματα της ΕΡΤ, ενώ ταυτόχρονα αφήνεται να χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας δημοσιογράφων, των οποίων τα βασικά εργατικά δικαιώματά τους καταπατώνται και δεν λαμβάνουν τις αποζημιώσεις τους.

Πρέπει να βρεθεί άμεση λύση για την επανίδρυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με όλους τους εργαζομένους, που θα ανταποκρίνεται στον συνταγματικό ρόλο της και όχι στις μικροκομματικές ανάγκες της εκάστοτε κυβέρνησης.

Εκπρόσωπος στη ΝΕΡΙΤ
Η παράταξή μας από την πρώτη μέρα λειτουργίας, αρχικά της Δ.Τ. και στη συνέχεια της ΝΕΡΙΤ, υποστήριξε στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ την πλήρη συνδικαλιστική στήριξη των εργαζομένων δημοσιογράφων, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τα κακώς κείμενα στην ίδρυση της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Παράλληλα, στηρίξαμε το

αυτονόητο αίτημά τους για εκλογή εκπροσώπου τους στο Μεικτό Συμβούλιο της Ένωσης, καθώς υποχρέωση της ΕΣΗΕΑ είναι να στηρίζει τα μέλη της σε όποιο Μέσο και αν εργάζονται, λειτουργώντας ενωτικά, χωρίς κομματικές και δήθεν ιδεολογικές παρωπίδες.

Γι’ αυτό τον λόγο, με πρωτοβουλία των «Ενωμένων Δημοσιογράφων», αμέσως μετά τη συγκρότηση του νέου προεδρείου της ΕΣΗΕΑ έγινε συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης με αντιπροσωπεία των δημοσιογράφων της ΝΕΡΙΤ, όπου τέθηκαν για πρώτη φορά τα μεγάλα (οικονομικά, εργασιακά και συνδικαλιστικά) προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Πάγια θέση της παράταξης των «Ενωμένων Δημοσιογράφων», εκφρασμένη σε κάθε ψηφοφορία που έχει τεθεί (και με δική μας πρωτοβουλία), είναι ότι οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι της ΝΕΡΙΤ πρέπει να έχουν συνδικαλιστική εκπροσώπηση στο Μεικτό Συμβούλιο της Ένωσής μας. Θέση, που οι εκπρόσωποί μας έχουν μεταφέρει και στα όργανα της ΠΟΕΣΥ, τονίζοντας την ανάγκη για την ενότητα όλων των δημοσιογράφων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Εργασιακή εξαθλίωση

Η συνεχιζόμενη για 6η χρονιά, βαθιά και πολύπλευρη κρίση, βύθισε και τον κλάδο των ΜΜΕ σε έναν εργασιακό μεσαίωνα, που ολοένα και περισσότερο μεταβάλλεται σε άγρια εργασιακή ζούγκλα. Με την ανεργία να καλπάζει,οι εργαζόμενοι στον Τύπο καθημερινά αντιμετωπίζουν την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, τους εκβιασμούς των εργοδοτών και τις «χρεοκοπίες» των επιχειρήσεων του Τύπου. Η απαξίωση της εργασίας των συναδέλφων και η οικονομική ανέχεια μεγάλης μερίδας εργαζομένων στον χώρο του Τύπου, είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα της εξαθλίωσης που βιώνουμε καθημερινά.

Διώξεις και συλλήψεις δημοσιογράφων: Να επανεξετασθεί και να τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο που οδήγησε στη βιομηχανία εκβιαστικών διώξεων κατά δημοσιογράφων. Να καταργηθεί η διάταξη περί Αυτοφώρου, στην οποία βασίζονται οι διώκτες του Τύπου απαιτώντας συλλήψεις δημοσιογράφων.

Κρατική διαφήμιση: Να δημιουργηθεί Ανεξάρτητη Αρχή για τη διαχείριση της κρατικής διαφήμισης, με στόχο να αποκλειστούν λαθρόβια ΜΜΕ, τα οποία χρησιμοποιούν αδήλωτη, ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία δημοσιογράφων.

Στον αγώνα για την επιβίωση
ψηφίζουμε την παράταξη που μπορεί
να δώσει την αξιοπρέπεια στην εργασία
και το κύρος στον κλάδο μας.

Καμιά ανοχή στη νομιμοφανή εκμετάλλευση χωρίς αμοιβή.

Καμιά ανοχή στη μαύρη και απλήρωτη εργασία.

Καμιά ανοχή σε όσους παριστάνουν τους επιχειρηματίες
με τα λεφτά των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου