Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΄΄ΘΕΡΙΝΗ΄΄ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

(ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ http://www.radiofono.gr)

Ψηφίστηκε! Πώς η «τροπολογία Μπόμπολα» καταστρέφει το ενημερωτικό ραδιόφωνο




«Μονόδρομη» αλλαγή των ενημερωτικών ραδιοφώνων σε μουσικά, προβλέπει ο νέος νόμος που υπερψηφίστηκε πριν από λίγο, χωρίς μάλιστα να προβλέπει ότι μουσικά ραδιόφωνα μπορούν να γίνουν ενημερωτικά. Πρόκειται για μια διάταξη αν και επιφανειακά φαίνεται παράλογη στην πραγματικότητα έχει και σκοπιμότητες: αφενός βοηθάει τους μεγαλοεκδότες να ξεφορτωθούν τον πολυέξοδο ενημερωτικό χαρακτήρα των συχνοτήτων τους, αφετέρου εμποδίζει την είσοδο νέων παιχτών στο ενημερωτικό ραδιόφωνο, αφού οι δηλωμένες ενημερωτικές συχνότητες εκλείπουν και είναι αδύνατο να δημιουργηθούν καινούριες. 

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να συρρικνώσει τη ραδιοφωνική ενημέρωση και μεταξύ άλλων να μπλοκάρει την επιχειρούμενη πανελλαδική επέλαση των δύο «αντι-μνημονιακών» ραδιοφώνων, του Real FM και του ραδιοφώνου «στο Κοκκινο» του ΣΥΡΙΖΑ.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί στην Ελλάδα παίζουν εδώ και δεκαετίες χωρίς άδειες, είτε με απλή κατοχύρωση της συχνότητας είτε με παράταση παλαιότερων αδειών. Όλα αυτά τα χρόνια, ο μοναδικός τρόπος ελέγχου του χαρακτήρα προγράμματος ενός ραδιοσταθμού ήταν η «δήλωση περιεχομένου προγράμματος» που μπορούσε να γίνει μία φορά, αμέσως μετά την εφαρμογή του Νόμου Ρουσόπουλου το 2007. Με βάση αυτή τη δήλωση ένας ραδιοφωνικός σταθμός μπορούσε να χαρακτηριστεί από τον ιδιοκτήτη του «ενημερωτικός» ή «μη ενημερωτικός», χωρίς δυνατότητα αλλαγής. Ένας ενημερωτικός σταθμός ήταν υποχρεωμένος να διαθέτει συγκεκριμένο δημοσιογραφικό δυναμικό και να μεταδίδει συγκεκριμένες ώρες ενημερωτικού προγράμματος. Αντιθέτως, ένας μουσικός σταθμός μπορεί να έχει μεν λιγότερο προσωπικό, δεν επιτρέπεται ωστόσο να μεταδίδει ενημερωτικό πρόγραμμα.

Όπως είναι προφανές όλα αυτά τα 7 χρόνια άλλαξαν πολλά πράγματα στη φύση του ελληνικού ραδιοφώνου. Η κρίση σάρωσε δεκάδες επιχειρήσεις, τόσο μικρές και επαρχιακές, όσο και τις μεγάλες. Είδαμε γνωστά ραδιόφωνα να μετατρέπονται από ενημερωτικά σε μουσικά κρατώντας λίγα λεπτά ενημέρωσης για προκάλυμμα, προφανώς λόγω του υψηλού κόστους του ενημερωτικού ραδιοφώνου -με προφανές παράδειγμα τον Antenna Radio του ομίλου Κυριακού. Η τροπολογία διευκολύνει αυτούς τους ραδιοφωνικούς σταθμούς καθώς πλέον μπορούν με ασφάλεια να το γυρίσουν στο μουσικό πρόγραμμα.

Αντίθετα, μέσα στις πολιτικές ανακατατάξεις που συνόδευσαν το μνημόνιο δημιουργήθηκαν νέοι παίχτες στην αγορά, οι οποίοι αναζητούν επισταμένως νέες συχνότητες σε όλη την Ελλάδα. Οι δυο περιπτώσεις που μας έρχονται στο μυαλό είναι ο Real FM και το ραδιόφωνο Στο Κόκκινο, οι οποίοι τα τελευταία δύο χρόνια βολιδοσκοπούν πλήθος τοπικών ραδιοσταθμών για συνεργασία μέσω αναμεταδόσεων, καθώς νέες άδειες δεν δίνονται

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζουν νομικά προβλήματα ή βρίσκουν κλειστές πόρτες, καθώς οι πλειοψηφία των συχνοτήτων στην επαρχία είναι μουσικές, και οι λίγες ενημερωτικές δεν είναι διαθέσιμες, δεν θέλουν να συνεργαστούν ή κοστίζουν πολύ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα πρόστιμα που έχει εισπράξει ο Real FM της Θεσσαλονίκης επειδή χρησιμοποιεί μη ενημερωτική συχνότητα, ή ο αγώνας του Κώστα Αρβανίτη, διευθυντή του «Κόκκινου» να βγει προεκλογικό πρόγραμμα από κάποια ραδιοφωνική συχνότητα της Μυτιλήνης. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση με τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως ο Action 24 και ο Kontra Channel, ενώ ο πρώτος έχει προσφύγει στο ΣτΕ κατά της επίμαχης παραγράφου.

Η τροπολογία έρχεται να αλλάξει τον παράλογο αυτό νόμο, κάτι το οποίο αποτελεί μάλιστα απαίτηση των ιδιοκτητών ραδιοφωνικών σταθμών όλης της Ελλάδας. Ωστόσο ο παραλογισμός συνεχίζεται, αφού οι ενημερωτικοί μπορούν να δηλωθούν άπαξ ως μουσικοί, αλλά δεν ισχύει το αντίθετο! Με την μονόδρομη μετατροπή των ενημερωτικών συχνοτήτων σε μουσικές, ο αριθμός των ενημερωτικών ραδιοφώνων αναμένεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση διασφαλίζει ότι η από ραδιοφώνου ενημέρωση θα μείνει στα χέρια συγκεκριμένων παιχτών, που τις είχαν κατοχυρώσει τα προηγούμενα χρόνια. Η συρρίκνωση της ενημέρωσης φαίνεται ότι δεν είναι πρόβλημα, αλλά συμπεραίνουμε ότι αντιθέτως εξυπηρετεί την κυβέρνηση, μέσα στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου