Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Επαναφορά σε συνδικαλιστικά δικαιώματα του… 19ου αιώνα


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ με ομόφωνη απόφασή του καταγγέλλει μια ακόμη κυβερνητική ολίσθηση στον κατήφορο του αυταρχισμού και των αντιδημοκρατικών επιδόσεων, σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων που κορυφώνονται μετά και την ουσιαστική κατάργηση της Διαιτησίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας – χωρίς να διαψευσθούν - η Κυβέρνηση, όχι μόνο δεν παίρνει μέτρα ενίσχυσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως επιβάλλουν Διεθνείς Συμβάσεις και το Σύνταγμα, αλλά σχεδιάζει την επαναφορά των συνθηκών που επικρατούσαν για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα κατά τον 19ο αιώνα. 

Η κατάργηση της οικονομικής αυτοτέλειας, οι περιορισμοί στην άσκηση του συνδικαλιστικού δικαιώματος, η άρση της προστασίας των συνδικαλιστικών στελεχών και της συνδικαλιστικής δράσης τίθενται όλο και πιο έντονα στον προγραμματισμό των προσεχών δράσεων του υπουργείου Εργασίας.

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Δικαστικό ράπισμα στον αμελή εκδότη του «Αγγελιοφόρου»

(Αναδημοσίευση από https://agelioforum.wordpress.com/)

Έξι εργαζόμενους του «Αγγελιοφόρου» δικαιώνει με πανηγυρικό τρόπο το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, καθώς υποχρεώνει την εργοδοσία του εκδοτικού συγκροτήματος να τους καταβάλει αμέσως όλους τους μισθούς που τους οφείλει.

Η Εκδοτική Βορείου Ελλάδος (ΕΒΕ) ΑΕ, η εταιρία που εκδίδει τις εφημερίδες «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής», καλείται να αποδώσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, στους 6 μισθωτούς που προσέφυγαν εναντίον της το συνολικό ποσό των 22.500 € Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στις καθυστερούμενες αποδοχές του Ιουλίου και του Αυγούστου του 2014 και σε μέρος των αποδοχών του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου του 2013.

Εναντίον της δημοκρατίας στρέφονται οι επιθέσεις στους ανθρώπους του Τύπου


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) καταδικάζει την εμπρηστική επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας Athens Voice, τονίζοντας ότι επιθέσεις αυτού του είδους αποσκοπούν στην υπονόμευση του δικαιώματος των δημοσιογράφων να εκφράζονται ελεύθερα και να εργάζονται με ασφάλεια.

Η βία δεν μπορεί να περιορίσει την ελευθερία λόγου και έκφρασης, η δε ανοχή σε τέτοιου είδους πράξεις σημαίνει ταύτιση με το σκοταδιστικό κομμάτι της κοινωνίας, που ευθύνεται για τον ευτελισμό των δημοκρατικών μας αξιών.

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Στη Βουλή το… success story στον Τύπο της Θεσσαλονίκης

(Αναδημοσίευση από https://agelioforum.wordpress.com/)

Στη Βουλή μεταφέρεται η συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στις εκδοτικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης και το κλίμα φόβου και ανέχειας που βιώνουν εκατοντάδες εργαζόμενοι σ΄ αυτές.



Με επίκαιρη ερώτησή τους 9 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τη βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, αναδεικνύουν το εύρος της κρίσης που πλήττει τον τοπικό Τύπο, σκιαγραφούν τις συνθήκες ευτελούς εργασίας σ΄ αυτόν και υποδεικνύουν την καταπάτηση της νομοθεσίας και την καταστρατήγηση ουσιωδών εργασιακών δικαιωμάτων.

Στο εκτενές κείμενο της ερώτησης, η οποία απευθύνεται προς τους υπουργούς Εργασίας,Γιάννη Βρούτση, και Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προβάλλουν κρίσιμες πτυχές του δήθεν «success story» κυβέρνησης και εργοδοτών στα συγκροτήματα του «Αγγελιοφόρου», της «Μακεδονίας», του «Σπορ του Βορρά», του «Τύπου Θεσσαλονίκης» και της «Metrosport».